Jak skutecznie reklamować swój biznes?

Wielu właścicieli małych restauracji skarży się, że nie mają szans konkurować ze znanymi, sieciowymi lokalami. Bardzo często w takiej sytuacji może pomóc skuteczna i dobrze dobrana reklama.

Od czego zacząć?

Reklama restauracji zwykle kojarzy się nam z postawionym na ulicy, przed wejściem do lokalu, tzw. potykaczem, czyli rozkładaną tablicą z cennikiem, zaproszeniem czy specjalną ofertą. W dzisiejszych czasach tego typu sprzęty nie uznawane są za skuteczne. Ich działanie jest bowiem „lokalne”. Zachęcają do wizyty tylko te osoby, które akurat przechodzą obok. Obecnie większość małych lokali zaczyna od reklamy w Internecie. Estetyczna strona internetowa czy aktywny profil na portalu społecznościowym to podstawa. Dodatkowa kampania reklamowa w Internecie może znacznie poszerzyć zasięg. W ten sposób o restauracji dowiaduje się mnóstwo osób z całego miasta.

Jakość przede wszystkim.

Kolejnym krokiem jest marketing szeptany. Zadowoleni klienci polecają pyszne dania swoim znajomym, dzielą się pozytywną opinią w mediach społecznościowych. Na taką formę reklamy trzeba jednak zasłużyć. Dobrych opinii nie da się kupić, trzeba na nie zapracować. Jeżeli produkt jest wysokiej jakości, wyśmienicie smakuje, a lokal wyróżnia się na tle konkurencji np. ciekawą kuchnią, to taka forma reklamy może przynieść bardzo dobre skutki. Z kolei posiadając średniej jakości produkt, bardzo szybko w ten sposób stracimy klientów.

Nie zapomnij o mnie.

Popularnym ostatnio narzędziem reklamy stają się jednorazowe kubki z logo. Klienci coraz częściej zamawiają jedzenie oraz napoje na wynos. W takiej sytuacji jednorazowe naczynia są bardzo wygodne, a nawet niezbędne. Taki trend można bardzo sprytnie wykorzystać w marketingu. Umieszczenie logo czy adresu restauracji na kubeczku daje bardzo duże szanse, że klient nie zapomni o lokalu zaraz po wyjściu z niego. Znak restauracji pozostanie z klientem aż do momentu wyrzucenia kubeczka do kosza, jest więc duże prawdopodobieństwo, że zapamięta gdzie kupił pyszne jedzenie i napoje i chętnie tam wróci.

Krok po kroku

Podsumowując, aby skutecznie wypromować swój lokal gastronomiczny musimy przede wszystkim mieć się czym pochwalić. Wyjątkowy produkt, wysoka jakość, świeże składniki to podstawa. Z takim zapleczem atakujemy Internet. Działamy w mediach społecznościowych, opłacamy kampanie reklamowe i czekamy, aż zadowoleni klienci przejmą inicjatywę w sieci. Jako dodatek inwestujemy w jednorazowe kubki z logo. Miejscem gdzie wówczas mamy pewność, że klient zapamięta nas na dłużej. Jednorazowe kubki z logo znajdziesz na stronie: https://galago.pl/personalizacja

Poprzedni artykułJak wygląda produkcja opakowań z tworzyw sztucznych?
Następny artykułPrzygotuj się na Walentynki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj